آیا ایمپلنت دندان کودکان ممکن است؟
ایمپلنت دندان در کودکان به صورت کلی انجام نمی شود، زیرا فک و استخوان های صورت آن ها همچنان در حال رشد است. همان طور که می دانید، ایمپلنت های دندانی به استخوان فک متصل می شوند و اگر در کودکی که فک او در حال رشد است قرار داده شوند، امکان دارد با رشد طبیعی فک هماهنگ نبوده و در آینده مشکلاتی ایجاد کنند.
به همین خاطر، ایمپلنت دندان برای افراد بالای ۱۸ سال توصیه می شود. زیرا تا این سن رشد استخوان های فک کامل خواهد شد. در بعضی موارد خاص مانند از دست دادن دندان دائمی به دلیل تصادف یا مشکلات مادرزادی، پزشک پس از ارزیابی رشد استخوان، ایمپلنت را در سنین کمتر انجام می دهد.
در کودکان و نوجوانانی که دندان های خود را زودتر از موعد از دست داده اند، دندانپزشک روش های جایگزین موقتی مانند استفاده از پروتزهای متحرک یا فضا نگهدارها پیشنهاد می دهد. این روش ها باعث حفظ فضای مناسب برای رشد دندان های دائمی کودک می شود تا در آینده امکان انجام ایمپلنت فراهم شود.
نحوه ایمپلنت دندان کودکان
اولین مرحله برای ایمپلنت دندان کودکان، تصویر برداری و برنامه ریزی دندانپزشک برای ایمپلنت است. یعنی برای بررسی وضعیت استخوان فک و موقعیت دندان های مجاور از روش هایی مانند رادیوگرافی پانورامیک و سی تی اسکن استفاده می شود. این تصاویر به دندانپزشک کمک می کند تا بهترین مکان برای کاشت ایمپلنت را مشخص کنند. دومین قدم برای انجام این کار، کاشت پایه ایمپلنت است، یعنی پایه فلزی را در استخوان فک قرار می دهند. اگر استخوان فک به اندازه کافی قوی نباشد، باید قبل از کاشت، پیوند استخوانی انجام شود.
بعد از کاشت پایه، کودک باید چندین ماه صبر کند تا ایمپلنت با استخوان فک جوش بخورد. پس از جوش خوردن ایمپلنت با استخوان، قطعه ای به نام اباتمنت روی پایه ایمپلنت قرار داده می شود که نقش نگهداری از تاج دندان را برعهده دارد. در قدم آخر، تاج دندان که از جنس سرامیک می باشد، بر روی اباتمنت نصب می شود.

لطفا جهت رزرو نوبت در کلینیک ایمپلنتینو از طریق دکمه رو به رو اقدام کنید:
مزایای ایمپلنت دندان برای کودکان
یکی از مهم ترین مزایای ایمپلنت دندان برای کودکان حفظ سلامت دهان و دندان است. به عنوان مثال، ایمپلنت دندان از تحلیل استخوان فک جلوگیری می کند. یعنی زمانی که دندان از دست می رود، استخوان فک شروع به تحلیل می کند. ایمپلنت با تحریک استخوان موردنظر، از تحلیل آن جلوگیری خواهد کرد. علاوه بر این، برخلاف بریج های دندانی که برای نصب نیاز به تراشیدن دندان های مجاور دارند، ایمپلنت ها نیازی به تغییر دندان های اطراف نخواهند داشت. این موضوع در حفظ سلامت و استحکام دندان های مجاور تاثیرگذار می باشد. همچنین فضای خالی ناشی از دندان از دست رفته باعث جا به جایی دندان های مجاور می شود، اما ایمپلنت دندان این فضا را پر کرده و از حرکت دندان ها جلوگیری می کند.
از دست دادن دندان بر اعتماد به نفس کودکان تاثیر منفی می گذارد، اما ایمپلنت دندان با بازگرداندن زیبایی لبخند، باعث افزایش اعتماد به نفس آن ها می شود. در صورتی که به درستی از ایمپلنت مراقبت شود، تا آخر عمر دوام خواهند داشت. علاوه بر این، ایمپلنت های دندانی ظاهر طبیعی دارند و به سختی از دندان های طبیعی قابل تشخیص هستند، که باعث زیبایی بیشتر در لبخند کودک می شود.
عوارض ایمپلنت دندان برای کودکان
استفاده از ایمپلنت دندان در کودکان با عوارض هایی همراه است. در سنین کودکی، فک و دندان ها در حال رشد هستند. قرار دادن ایمپلنت دندان در این سن باعث ایجاد مشکلاتی مانند عدم تطابق با سایر دندان ها و فک می شود. این موضوع باعث تغییر شکل فک ها و نیاز به درمان های پیچیده تر در آینده خواهد شد. گاهی، ایمپلنت دندان بر رشد طبیعی استخوان های فک و دندان تاثیر می گذارد. این مشکل به دلیل فشار وارد شده بر استخوان ها یا عدم هماهنگی با روند رشد استخوانی ایجاد می شود.
برای قرار دادن ایمپلنت دندان، انجام جراحی ضروری است که با مشکلاتی همچون خونریزی، درد و تورم همراه می باشد. همچنین به زمان زیادی برای بهبودی و ترمیم زخم های جراحی نیاز است که این موضوع برای کودکان بسیار سخت می باشد.
حداقل سن ایمپلنت دندان کودکان
سن مناسب برای انجام ایمپلنت دندان در کودکان، به تکامل فک و رشد استخوان بستگی دارد. برای انجام ایمپلنت، باید فک کودک به اندازه کافی رشد کرده باشد تا ایمپلنت به درستی در استخوان فک قرار بگیرد و از نظر ثبات و طول عمر، عملکرد مطلوبی داشته باشد. سن مناسب برای ایمپلنت دندان در دختران حدود ۱۶ تا ۱۸ سال و در پسران حدود ۱۸ تا ۲۰ سال است. این تفاوت به دلیل سرعت رشد فک در هر جنس می باشد. معمولا در این سنین، رشد استخوان فک به پایان رسیده و استخوان به اندازه کافی محکم می شود تا ایمپلنت در آن قرار گیرد.
البته قبل از انجام ایمپلنت، دندانپزشک شرایط فکی و دهانی کودک را از طریق روش های تصویربرداری مانند رادیوگرافی بررسی می کند. در صورتی که فک کودک به اندازه کافی رشد نکرده باشد، درمان را به تاخیر می افتد تا هیچگونه آسیبی به استخوان و دندان های دائمی وارد نشود.
مراقبت های بعد از ایمپلنت کودکان
مراقبت از ایمپلنت دندان در کودکان پس از عمل جراحی بسیار مهم است تا روند بهبودی به درستی پیش رود و از عوارض احتمالی جلوگیری شود. پس از جراحی، کودک باید از فعالیت های شدید و ورزش های سنگین خودداری کند. همچنین، استراحت کافی داشته باشد و از فشار به ناحیه جراحی شده جلوگیری کند. در روزهای اول پس از جراحی، کودک باید غذاهای نرم و سرد مصرف کند. یعنی از خوردن غذاهای سفت، داغ یا چسبنده که باعث می شود به ناحیه ایمپلنت آسیب وارد شود، خودداری کند. کودکان باید پس از ایمپلنت دندان، بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنند. البته در روزهای ابتدایی باید از مسواک زدن ناحیه جراحی خودداری شود تا لثه تحریک نشود. همچنین از دهانشویه های ضد عفونی کننده که دندانپزشک تجویز می کند، استفاده کنند.
برای کاهش درد و تورم، از مسکن های تجویزی و کمپرس یخ استفاده کنند.
خونریزی پس از عمل جراحی را با استفاده از گاز استریل کنترل کنند. در صورت خونریزی شدید یا ادامه دار، حتما با دندانپزشک تماس بگیرید. مراجعه منظم به دندانپزشک پس از عمل جراحی برای بررسی روند بهبودی امری ضروری می باشد.
آیا ایمپلنت دندان برای کودکان دردناک است؟
ایمپلنت دندان برای کودکان با درد همراه نیست، اما بعضی کودکان احساس ناراحتی یا درد خفیفی خواهند داشت. این جراحی به صورت عمومی تحت بی حسی موضعی انجام می شود، به همین خاطر کودک در طول عمل جراحی هیچ دردی احساس نمی کند. با این حال، پس از اتمام جراحی، درد و تورم کمی در ناحیه جراحی شده به وجود می آید.
مقدار درد به عوامل مختلفی از جمله پیچیدگی جراحی، تعداد ایمپلنت ها و وضعیت عمومی کودک بستگی دارد. در بیشتر موارد، درد پس از ایمپلنت با مصرف مسکن های تجویز شده توسط دندانپزشک کنترل خواهد شد. همچنین، تورم در روزهای اول پس از جراحی طبیعی است که می توان با استفاده از کمپرس یخ و داروهای ضد درد آن را کاهش داد.
با توجه به اینکه فرآیند بهبودی ایمپلنت دندان چندین هفته طول می کشد، کودک در روزهای اولیه احساس ناراحتی خواهد داشت، اما با گذشت زمان کاهش می یابد. رعایت دقیق دستور العمل های پس از جراحی و مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی وضعیت ایمپلنت در کاهش درد و تسریع بهبودی تاثیرگذار است.
جایگزین های ایمپلنت برای کودکان
اگر وضعیت استخوان فک کودک شما برای کاشت ایمپلنت مناسب نباشد، پزشک روش های درمانی دیگری را به شما پیشنهاد می دهد. به عبارت دیگر، پزشک تمام گزینه های درمانی را شرح داده و بهترین انتخاب را براساس وضعیت و ویژگی های فک و دهان کودک به شما معرفی خواهد کرد. بعضی از جایگزین های ایمپلنت برای کودکان عبارتند از:
- فلیپر
رایج ترین انتخاب برای جایگزینی دندان های از دست رفته کودک، فلیپر است. فلیپر یک وسیله متحرک می باشد که برای پر کردن فضای خالی دندان از آن استفاده می شود. این وسیله شبیه به دندان های واقعی می باشد و می توان آن را از دهان خارج و دوباره وارد کرد. البته لازم به ذکر است، که کودکان از داشتن دندان مصنوعی متحرک در دهان خود احساس راحتی نخواهند داشت، زیرا حرکت فلیپر در دهان باعث درد می شود. همچنین، برداشتن و قرار دادن مداوم فلیپر موجب ایجاد زخم یا عفونت خواهد شد.
- دندان مصنوعی تکی
در این روش، از دندان مصنوعی برای پر کردن فضای خالی دندان های کودک استفاده می شود. این دندان ها موقتی هستند و با استفاده از روش های درمانی در دهان ثابت می شوند، بنابراین کودک از جا به جایی دندان موقت خود نگرانی نخواهد داشت. این روش هم برای دندان های جلو و هم دندان های عقب کودک به کار می رود.
- بریج مریلند
بریج مریلند یکی دیگر از روش های جایگزین ایمپلنت است که نیازمند اتصال پایه های بریج به دندان های مجاور است. این روش به عمل اچینگ و باندینگ نیاز دارد و برای دندان های قدامی توصیه نمی شود، زیرا به دندان های مجاور آسیب می زند.
- کاور دندان
کاور دندان یک روش ساده و بدون دردسر برای پر کردن فضای خالی دندان ها است. این روش راحتی زیادی را برای بیمار به همراه دارد، اما استفاده دائم از آن به دلیل ایجاد مشکلات بهداشتی توصیه نمی شود. این روش برای دندان های قدامی مناسب نیست، زیرا رنگ مات آن با دندان های طبیعی تفاوت زیادی ایجاد می کند.
- ریتینر اسیکس
ریتینر اسیکس که به پلاک نگهدارنده معروف است، یک گزینه موقتی برای جایگزینی دندان های از دست رفته کودک است. این روش باید هنگام غذا خوردن از دهان خارج شود و در صورتی که کودک از آن به خوبی مراقبت کند، می توان آن را برای دندان های جلویی و عقبی استفاده کرد.
- ارتودنسی
اگر هنوز به دنبال جایگزینی برای ایمپلنت دندان در کودکان هستید، روش ارتودنسی را نیز میتوانید در نظر بگیرید. در این روش، پزشک با استفاده از ارتودنسی فضای خالی دندان کودک را پر کرده و در صورت نیاز از دندان مصنوعی بر روی سیم ارتودنسی استفاده می کند تا دندان ها به شکلی صحیح روی هم قرار گیرند.